Kavárenský kvíz trhá rekordy, chystá se dětská i letní verze

Začínal jako oddechová zábava v kavárně KUS. Účastnilo se ho pár týmů a šlo hlavně o příjemně strávený čas s přáteli. V průběhu let se stával čím dál oblíbenějším, a když byla vyvinuta originální hlasovací aplikace, bylo třeba se z kapacitních důvodů přesunout do velkého sálu Střelnice. Kavárenský kvíz Kultury Turnov letos oslavil osmé narozeniny.

Když kvíz v sezoně 2016/2017 startoval, byla to zábava pro několik nadšenců. S každou další sezonou zájemci přibývali a soutěž neusnula ani v covidové době. V letech 2020 a 2021 se kvíz přesunul do online prostoru a jeho příznivci na něj nezanevřeli. Účast byla hojná i po sítích.

Nyní už je stálicí programu Kulturního centra v Turnově. „Kapacitu kvízu jsme neustále navyšovali. Pak jsme však museli počet týmů zastropovat na čísle 35. Víc už nejsme bohužel schopni pojmout – jak prostorem, tak technicky. Nejvíc mě mrzelo, když jsme v posledních letošních měsících museli i několik týmů odmítnout, protože už nebylo místo,“ komentuje zájem o kvíz Romana Holubová, jedna z moderátorské dvojice, která kvíz připravuje.

Poslední oficiální Kavárenský kvíz sezony 2023/2024 se uskutečnil ve čtvrtek 2. května. Poprvé byl vyhlášen absolutní vítěz sezony, který si odnesl trofej a věcné ceny z oficiálního merche Kultury Turnov. Na 1. příčce se s 341,5 body umístil tým Já nevím, 2. příčku obsadilo s 331 body Společní hlupců a na 3. příčce skončily s 317 body dámy z týmu Barakuda.

     

Kavárenský kvíz je fenoménem a proto letos přišel nápad v podobě kvízu pro další věkové kategorie. Kavárenský kvíz pro děti, určený školákům ve věku od 6 do 11 let, který se bude konat ve čtvrtek 6. června. „Kvíz bude výrazně kratší než ten klasický, pro děti připravujeme pouze tři soutěžní kola. Témata jim samozřejmě šijeme na míru a věřím, že se budou líbit. Téma kvízu ostatně jako u toho pro dospěláky nezveřejňujeme předem, ale můžu slíbit, že minimálně u jednoho tématu jsem si více než jistá, že na prvních stupních prostě frčí,“ dodává s úsměvem Holubová. Všechny informace o tom, jak se kvízu zúčastnit najdete ZDE.



Aby dospělákům nebylo líto, že se přes léto kvíz nekoná, rozhodli se organizátoři připravit ještě jeden prázdninový. Ten se uskuteční 8. srpna v baru Letňák. Bude mít ale omezenou kapacitu. Přihlásit se může pouze 15 týmů, protože venkovní bar více lidí nepojme.

Do další, deváté sezony kvíz vstoupí 3. října 2024. „V minulosti se často některý z týmů přihlašoval na řadu kvízů za sebou a pak třeba nedorazil. Nově proto bude možné přihlašovat se pouze na kvíz, který proběhne v následujícím měsíci. Chceme, aby šance soutěžit byla stejná pro všechny,“ říká jednatel Kulturního centra v Turnově David Pešek, který je zároveň součástí moderátorské dvojice. Ta se v nové sezoně rozšíří a o zajímavé otázky se postará trojice lidí, kteří budou kvízy připravovat. Stávající moderátory doplní Zuzana Uchytilová, kterou mohou lidé znát z recepce Střelnice.